Infiniti QX30 Forum banner

Wymieniono skrzynię biegów, ale z DTC P0513 - Usterka immobilizera

11K views 15 replies 4 participants last post by  boobie3050  
#1 ·
Cześć WSZYSCY, Proszę, pomóżcie mi z tym problemem. Niedawno wymieniłem wadliwą (uszkodzoną/pękniętą) skrzynię biegów z zlicytowanego Infiniti QX30 z 2018 roku. Wymiana skrzyni biegów zakończyła się sukcesem, ale biegi nie zmieniają się, tylko utknęły w pozycji PARK. Podręcznik serwisowy szkoleniowy dla nowych dealerów pobrany tutaj mówi, że muszę wymienić TCM na nowy. Czy ktoś może mi pomóc w krokach, jak zabrać się do tego nowego zakupu TCM i wytycznych dotyczących wymiany, ponieważ TCM znajduje się w obudowie skrzyni biegów? Pozdrawiam Vicki.

#2 ·
TCM jest integralną częścią zespołu zaworu sterującego i jest wbudowany w zespół transaxle.

To nie jest odpowiednia naprawa dla przeciętnego majsterkowicza.

Czy na pewno TCM wymaga wymiany? Jeśli wymieniłeś skrzynię biegów i nie wykonałeś poprawnie kroków programowania, spróbowałbym najpierw zaprogramować istniejący TCM.

Właściwe ponowne programowanie będzie wymagało jednego z następujących elementów:
  1. Dostęp do subskrypcji CONSULT III Plus (Nissan Publications) i kompatybilnego interfejsu pojazdu, takiego jak J-47446-VI2-B, dostępnego w Bosch TechMate. Cena subskrypcji waha się od 30 USD za 1 dzień do 1250 USD za rok dostępu. Interfejs sprzętowy kosztuje 2215,72 USD za pośrednictwem oficjalnych kanałów, chociaż można go znaleźć taniej na szarym rynku.
  2. Odpowiednie dwukierunkowe narzędzie diagnostyczne na rynku wtórnym z możliwością wymiany Infiniti/Mercedes TCM i interfejsem pojazdu J2534. Powszechne zalecenia to Snap-On Zeus lub Verus, Bosch ADS lub Autel MaxiSys. Najbardziej podoba mi się Bosch, ale oferty Autel są najbardziej przystępne.
Przed wymianą TCM Infiniti zaleca użycie CONSULT III Plus do wykonania następujących funkcji:
  • Zapisz dane dla zamiennika TCM
  • Zapisz „Dziennik operacji”
Po wymianie Infiniti zaleca użycie CONSULT III Plus do wykonania następujących funkcji:
  • Programowanie TCM
  • Konfiguracja
  • Rejestracja ECU
  • Rejestracja VIN
  • Zapisz identyfikator połączenia
  • Sprawdzanie poziomu oleju
  • Normalizacja i adaptacja
  • Procedura zapisu wartości adaptacji sprzęgła.

#5 ·
TCM jest integralną częścią zespołu zaworu sterującego i jest wbudowany w zespół transaxle.

To nie jest odpowiednia naprawa dla przeciętnego majsterkowicza.

Czy jesteś pewien, że TCM wymaga wymiany? Jeśli wymieniłeś skrzynię biegów i nie wykonałeś poprawnie kroków programowania, spróbowałbym najpierw zaprogramować istniejący TCM.

Właściwe przeprogramowanie będzie wymagało jednego z następujących elementów:
  1. Dostęp do subskrypcji CONSULT III Plus (Nissan Publications) i kompatybilnego interfejsu pojazdu, takiego jak J-47446-VI2-B, dostępnego w Bosch TechMate. Cena subskrypcji waha się od 30 USD za 1 dzień do 1250 USD za rok dostępu. Interfejs sprzętowy kosztuje 2215,72 USD za pośrednictwem oficjalnych kanałów, chociaż można go znaleźć taniej na szarym rynku.
  2. Odpowiednie dwukierunkowe narzędzie skanujące na rynku wtórnym z możliwością wymiany Infiniti/Mercedes TCM i interfejsem pojazdu J2534. Powszechne zalecenia to Snap-On Zeus lub Verus, Bosch ADS lub Autel MaxiSys. Najbardziej podoba mi się Bosch, ale oferty Autel są najbardziej przystępne.
Przed wymianą TCM Infiniti zaleca użycie CONSULT III Plus do wykonania następujących funkcji:
  • Zapisz „Dziennik operacji”
Po wymianie Infiniti zaleca użycie CONSULT III Plus do wykonania następujących funkcji:
  • Programowanie TCM
  • Konfiguracja
  • Rejestracja ECU
  • Rejestracja VIN
  • Zapisz identyfikator połączenia
  • Sprawdź poziom oleju
  • Normalizacja i adaptacja
  • Procedura zapisu wartości adaptacji sprzęgła.
Cześć,

Dzięki za całą pomoc ostatnim razem. Udało mi się uzyskać dostęp do Consult lll Plus, w tym oprogramowania do programowania TCM i podczas naszych kontroli, zgodnie z zaleceniami dotyczącymi naszej inicjalizacji i dostępu do programowania TCM, poproszono o kod autoryzacyjny - uprzejmie wyjaśnij, co to jest.

Szczerze mówiąc, utknęliśmy tutaj i wstrzymaliśmy cały proces i postanowiliśmy poprosić Cię o dalszą pomoc.

Pamiętam, że poprosiłeś mnie, abym najpierw zasubskrybował publikacje Nissan Clll Plus za opłatą, dzienną lub w inny sposób.

Czy możesz uprzejmie pomóc, podając link do jednej z polecanych przez Ciebie stron internetowych, na której mogę zarejestrować się i zasubskrybować dostęp potrzebny do rozwiązania mojego wyzwania związanego z przeprogramowaniem?

Uprzejmie podaj wszelkie inne informacje, które mogą być pomocne w moim problemie w odniesieniu do sposobu podejścia do subskrypcji i przeprogramowania.

Pozdrawiam
Vicki

#3 ·
Właśnie zobaczyłem, że zamieściłeś DTC w tytule wątku... Informacje diagnostyczne dla P0513 nie wskazują na problem z TCM. P0513 to "Nieprawidłowy kluczyk immobilizera - Komunikacja z elektroniczną jednostką sterującą zapłonem ma usterkę". Instrukcja serwisowa wymienia jako możliwą przyczynę elektroniczną jednostkę sterującą zapłonem.

Czy są zgłaszane jakieś inne DTC?

#4 · (Edited)
Cześć wszystkim,

Bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź i wytyczne dotyczące mojego zgłoszenia do wsparcia serwisowego.

Moja odpowiedź na Twoje pytanie, czy zostały zgłoszone lub wyświetlone jakieś inne DTC, jest załączona. - Proszę zobaczyć lub porównać i pomóc mi zinterpretować z 2 obrazów oznaczonych

1. Skanowane jako Infiniti QX30 - tylko 2 DTC lub usterki
  2. Po zeskanowaniu jako MB GLA250 - tylko 2 DTC lub USTERKI

SAMOCHÓD STARTUJE dobrze, a silnik pracuje bardzo płynnie, ale NIE jedzie.

Początkowo przed wymianą skrzyni biegów, każda próba przesunięcia dźwigni zmiany biegów między biegami działa/pozostaje TYLKO przez około 2 sekundy i automatycznie wraca do NEUTRALNEGO i wyświetla w konsoli poleceń "Odwiedź dealera w celu naprawy". Kiedy próbujesz zmienić na bieg wsteczny lub do przodu.

Osobiście zeskanowałem, używając Wyboru pojazdu dla:

1. 2018 Infiniti QX30 - Pełne skanowanie wszystkich modułów

2. 2018 Mercedes GLA250 (156.944) - Również pełne skanowanie wszystkich modułów i wygenerowano następujące załączone raporty.

Dołączono również aktualnie zastąpione dane skanowania na żywo TCM.

NIE wykonałem jeszcze żadnego programowania w SAMOCHODZIE, ani nawet NIE zebrałem/zapisałem żadnych informacji TCM, zgodnie z zaleceniami dotyczącymi ponownego zaprogramowania wymienionej skrzyni biegów.

Ale teraz, kiedy wspomniałeś o tym wszystkim w swoim pomocnym poście, pójdę i poszukam mechanika z potrzebnymi narzędziami i wiedzą Nissan Consult lll i wrócę do tematu później lub w odpowiednim czasie.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Vicki

#9 ·
Od samego początku korzystasz ze starej wersji CONSULT-III. Twój zrzut ekranu pokazuje v94.21, ale najnowsza wersja to v95.12. Czy masz legalny CONSULT-III? A może kupiłeś klona z szarego rynku? Jeśli jest legalny i masz ważną subskrypcję, powinieneś zaktualizować swoje oprogramowanie.

"Oficjalnym" źródłem jest Nissan/Infiniti TechMate, obsługiwany przez firmę Bosch:

Licencja na oprogramowanie CONSULT-III kosztuje ~1300 $. To osobno od subskrypcji TechInfo. Jeśli kupiłeś legalny sprzęt od kogoś innego niż TechMate (na przykład używany z innego sklepu), nadal musiałbyś kupić licencję na oprogramowanie.

Nie zaufałbym konfiguracji CONSULT-III z szarego rynku (oprogramowanie lub sprzęt). Jeśli nie chcesz korzystać z oryginalnej konfiguracji - co jest zrozumiałe, ponieważ jest absurdalnie droga - wolałbym użyć interfejsu J2534 z rynku wtórnego zamiast wątpliwego klona/zhakowanej konfiguracji. Na przykład Autel Maxisys jest dość przystępny cenowo.

Aby przeprogramować, potrzebujesz:

• Interfejs pojazdu J-47446-VI2 (lub kompatybilny)
  • Kompatybilny komputer (na szczęście, począwszy od v91.10, możesz używać komputera innego niż dostarczony przez Nissana)
  • Aktualna subskrypcja Consult-III
  • Płatny plik ECU specyficzny dla VIN do przeprogramowania
Oto przewodnik dotyczący przeprogramowania QX30:

#12 ·
Od razu na wstępie, korzystasz ze starej wersji CONSULT-III. Twój zrzut ekranu pokazuje v94.21, ale najnowsza wersja to v95.12. Czy masz legalny CONSULT-III? A może kupiłeś klona z szarego rynku? Jeśli jest legalny i masz ważną subskrypcję, powinieneś zaktualizować swoje oprogramowanie.

"Oficjalnym" źródłem jest Nissan/Infiniti TechMate, obsługiwany przez firmę Bosch:

Licencja na oprogramowanie CONSULT-III kosztuje około 1300 $. To osobno od subskrypcji TechInfo. Jeśli kupiłeś legalny sprzęt od kogoś innego niż TechMate (na przykład używany z innego warsztatu), nadal musiałbyś kupić licencję na oprogramowanie.

Nie zaufałbym konfiguracji CONSULT-III z szarego rynku (oprogramowanie lub sprzęt). Jeśli nie chcesz używać oryginalnej konfiguracji - co jest zrozumiałe, ponieważ jest absurdalnie droga - wolałbym użyć interfejsu J2534 z rynku wtórnego zamiast wątpliwego klona/zhakowanej konfiguracji. Na przykład Autel Maxisys jest dość przystępny cenowo.

Aby przeprogramować, potrzebujesz:

• Interfejs pojazdu J-47446-VI2 (lub kompatybilny)
  • Kompatybilny komputer (na szczęście, począwszy od v91.10, możesz używać komputera innego niż dostarczony przez Nissana)
  • Aktualną subskrypcję Consult-III
  • Płatny plik ECU specyficzny dla VIN do przeprogramowania
Oto przewodnik dotyczący przeprogramowywania QX30:

Cześć bracie! Powiedziano mi, żebym wymienił korpus zaworu, ponieważ "nie jest możliwe" wymazanie "cni(?)" w celu przeprogramowania. Czy to prawda?

#13 ·
Vicki Vik, czy masz jakieś aktualizacje? Mam również Infiniti QX30 z 2018 roku, a skrzynia biegów właśnie została wymieniona i mam te same problemy. Proszę o pomoc!
Witaj Arthur,

Problem został POMYŚLNIE ROZWIĄZANY dzięki RADOM EKSPERTA ponad ROK+ TEMU od Profesjonalisty tutaj i w domu.

MASZ 2 OPCJE, aby to obejść.

OPCJA 1 - TRUDNY, KOSZTOWNY PROCES PONIŻEJ - PROSZĘ UNIKAĆ

1. Albo WYMIENIĆ, kupując NOWY/PRAWIE NOWY/DZIEWICZY KORPUS ZAWORU (co jest BARDZO DROGĄ CZĘŚCIĄ) i zainstalować/wymienić w TWOJEJ nowo nabytej UŻYWANEJ SKRZYNI BIEGÓW, a następnie ZDOBYĆ Dealer CONSULT 3+ lub KOMPATYBILNY PROGRAMATOR J2534, aby pomóc w zaprogramowaniu KORPUSU ZAWORU, subskrybując i kupując OPROGRAMOWANIE SKRZYNI BIEGÓW z INFINITI TECHINFO (Publikacje Infiniti).

OPCJA 2 - ŁATWY, PROSTY PROCES.

PONIŻEJ JEST TO, CO ZROBILIŚMY.

2A. Ponieważ ORYGINALNA SKRZYNIA BIEGÓW SAMOCHODU MIAŁA SPRAWNY, NIEUSZKODZONY KORPUS ZAWORU, wszystko, co zrobiliśmy, to OSTROŻNIE wyjąć i wymienić KORPUS ZAWORU z JEDNEJ SKRZYNI BIEGÓW na DRUGĄ.

2B. PROSZĘ sprawdzić, czy WSZYSTKIE KABLE i ZŁĄCZA W OBUDOWIE SKRZYNI BIEGÓW oraz w jednostkach wewnętrznych i na ORYGINALNYM KORPUSIE ZAWORU są NIENARUSZONE i NIEUSZKODZONE PRZED zamknięciem OBUDOWY SKRZYNI BIEGÓW.

2C. Wymień FILTR Skrzyni Biegów i PŁYN na zalecany typ. Użyty PŁYN DCT i pojemność wynosiły 7,5 litra/kwarty.

Jeśli masz DOBRE, KOMPATYBILNE Narzędzie Diagnostyczne lub Programator, możesz go użyć do sprawdzenia prawidłowego poziomu PŁYNU w SKRZYNI BIEGÓW.

To wszystko, co musisz zrobić i wszystko jest w porządku.

Pozdrawiam
Vicki Vik